Miksi sinun kannattaisi hypätä tuntemattomaan peloistasi huolimatta?

Tiedätkö sen tunteen, kun joku aivan uusi asia jännittää? Päässä pyörii tuhat ajatusta ja miettii, mitä tässä oikein tulee tapahtumaan. Jotain typerää? Jotain järkyttävää? Jotain hyvää? Pelottaa ja jännittää vietävästi, mutta silti ajatus uuden asian kokeilemisesta jollakin tapaa kutkuttaa.

Eteen tulee elämässä paljon juttuja. Mahdollisuuksia, joista voi kehkeytyä jotain upeaa. Niitä voi tupsahtaa joskus tuosta noin vain eteen. Mahdollisuudet voivat tuoda mukanaan myös riskejä. Oletko sä ikinä päätynyt tilanteeseen, jossa saat mahdollisuuden, joka innostaa sua, mutta sen mukana tulee riskejä? Aivan. Minullekin on tullut niitä. Muistatko jossitelleesi näissä tilanteissa, tarttuisitko mahdollisuuteen vai jätätkö sen?

”Viitsinkö nyt ottaa tämän riskin?” – kysymys on varmaan käynyt sinulla päässäsi niin kuin monella muullakin. Aina ei halua riskeerata tuttuja kuvioita ja rutiineita, jonkin mahdollisuuden vuoksi, joka saattaisi muuttaa niitä, koska ne on tehty kovalla vaivalla ja työllä. Saatat ajatella, että ei sitä uudestaan jaksa alkaa luomaan vankkaa perustaa ja uusia rutiineja.

Tiedän, että sua voi pelottaa uuden asian kokeileminen, joka voi olla upea ja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Sinusta voi tuntua siltä, että menetät jotain tarttumalla tilaisuuteen. Sä saatat jossitella. Sä saatat ehkä pelon takia olla tarttumatta mahdollisuuteen. Ymmärrän tosi hyvin. Jossittelen joskus itse päiviä mahdollisuuteen tarttumista, kunnes se on jo saattanut mennä. Minua on joskus pelottanut niin, että olen pitänyt mahdollisuutta epätodellisena. Toisaalta olen myös miettinyt, miksi pelko olisi syy olla tekemättä jotain. Pitäisikö silti uskaltaa?

Ajattele, jos se mahdollisuus voisi olla askel omannäköistä elämääsi kohti? Oletko koskaan miettinyt uudestaan, mitä jos silti tarttuisit mahdollisuuteen? Mitä jos sittenkin ottaisit riskin? Nyt voisi olla sen aika vai mitä? Ja tiedätkö mitä? SE, että teet jotakin pelosta huolimatta on rohkeutta.

Mitä se jossittelu loppupeleissä auttaa? Tämä voisi olla tilaisuutesi ylittää itsesi ja kokeilla jotain uutta. Voisit tehdä sen nyt. Jos sinua vähääkään kiinostaa se mahdollisuus tartu siihen. Hengitä syvään ja hyppää siihen. Tiedän, se voi tuntua pelottavalta ja järkyttävältä ajatukselta, mutta kuuntele.

Tällä hetkellä minulla on meneillään toisen vuosikurssin ainevalintojen esivalinnat. Lukion alusta asti olen ajatellut lukevani pitkän fysiikan. Syksyn ajan pyörittelin ajatuksissani ”Olen järkevä ihminen, jos luen fysiikan eli edes jonkun luonnotieteellisen aineen pitkänä” ajatusta ja siitä tuli päähän pinttymä. Vuoden vaihteessa huomasin kuitenkin, ettei minua kiinnostaa oikeasti lukea fysiikkaa.

Kohta esivalinnat loppuvat ja minua pelottaa valita esivalinnoissa psykologian, historian ja ehkä maantiedon kursseja. Luulen, että jotkut koulussa pitävät minua tyhmänä. Päätin, että teen siitä huolimatta valintani juuri niin kuin itse haluan. Näin sinäkin voisit tehdä. Yrittää pelosta huolimatta. Mennä kohti mahdollisuutta, joka voisi näyttää sinulle uuden suunnan elämässäsi.

Miten ilman tuota päätöstä elämä voisi ikinä muuttua? Joo se ajatus tuntuu sillä hetkellä pelottavalta, mutta etkö voisi tehdä sitä silti? Itsesi vuoksi. Sen vuoksi että sinä voisit kokea jotain. Jos uuteen juttuun hyppääminen ei jälkikäteen tuntunutkaan hyvältä sä ainakin kokeilit sitä. Sä et kuollut. Sä selvisit.

Seuraavan kerran, kun eteesi tulee mahdollisuus, joka saa sinut innostumaan tartuthan siihen? Ne ovat niitä asioita, joita sun kannattaa seurata. Siirry jossittelusta toimintaan ja etsi sun näköistä elämääsi. Muista, että sä et ole ainoa pelkojesi ja jossitteluesi kanssa, mutta et myöskään ainoa, joka miettii tosissaan uuteen hyppäämistä. Sun kannattaa mennä kohti uutta, koska se vie sua aina eteenpäin. Ne mahdollisuudet tuovat aina jotain hyvää tai jonkin opin.

Jätä kommentti