Muista tämä silloin, kun tuntuu ettet ole löytänyt vielä omaa juttuasi!

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että olisit ainoa, jolla ei ole vielä omaa juttua? Haluaisitko löytää sen kovasti? Oletko koskaan kokenut paineita siitä, että sinun pitäisi nopeasti löytää oma juttu?

Tunnen ihmisiä, joilla ei ole vielä selkeää kuvaa tulevaisuudestaan ja siitä, mitä he haluaisivat tehdä tulevaisuudessa. Joskus ala-asteella minusta tuntui siltä, etten tiedä, mitä haluan tehdä elämälläni. Olin hukassa, koska halusin tehdä jotain merkityksellistä. Ylä-asteella esiin astui blogi, jonka vuoksi löysin ainakin tämänhetkisen oman juttuni. Sen vuoksi en tiedä tällä hetkellä paljoa siitä, miltä tuntuu, kun ei ole mitään hajua omasta jutusta tai siitä, mitä isona haluaa tehdä.

Tiedän kuitenkin sen, että tässä maailmassa on monia ihmisiä, jotka eivät tälläkään hetkellä tiedä, mitä elämältään haluavat tai eivät ole löytäneet omaa juttuaan. Minun mielestä oman jutun tai elämän suunnan löytämisessä ei tarvitse kiirehtiä eikä omaa juttua todellakaan tarvitse löytää heti.

Ei omaa juttua tarvitse olla joka päivä tavoittelemassa eikä sitä tämän ikäisenä tarvitse tietää varmasti, mitä haluaa tulevaisuudessa tehdä. Tämän vuoksi voidaan mennä esim. lukioon. Ei lukiossakaan tarvitse heti tietää, mitä haluaa tehdä lukion jälkeen. Minun mielestäni on aivan ok, jos ammattiopiston jälkeen tai sen aikana ei ole varma omasta jutusta tai ammatista, jossa haluaisi työskennellä tulevaisuudessa.

Nauti siitä, mitä sinulla jo on.

Minun mielestä tärkeintä on nauttia elämästä. Kaikesta siitä, mitä se antaa. Koko ajan ei tarvitse olla miettimässä, mitä haluaa tulevaisuudessa tehdä tai, mikä voisi olla oma juttu. Enemminkin voisi kokeilla monia asioita.

Ajatukset voisi kiinnittää muihin asioihin. Ajatukset voidaan tuulettaa pois siitä sekamelskasta ja ehkä jopa paineesta. Tutustu sun ympärillä oleviin asioihin ja tunnustele miltä ne tuntuvat. Tutustu esimerkiksi sun sisaren tai kaverin harrastukseen tai kotona johonkin uuteen asiaan. Onko sulla joku juttu, jota olet pitkään halunnut kokeilla?

Keskity johonkin muuhun. Sun perheeseen, harrastuksiin, musiikin kuunteluun, sarjan katsomiseen, juoksemiseen, leipomiseen tai kavereiden kanssa ajan viettämiseen. Parhaimmillaan se vie sun ajatukset edes joksikin aikaa pois siitä, että pitäisi olla oma juttu.

Sillä ei ole väliä, oletko sä 12-vuotta, 16-vuotta vai 30-vuotta, kun löydät oman juttusi. Kaikilla on erilainen matka ja polku. Se oma juttu tai tulevaisuuden unelma-ammatti tulee lopulta ajan kanssa. Se odottaminen voi joskus tuntua yhdeltä vitsiltä ja voit olla malttamaton. Ymmärrän sinua. Se voi tuntua sietämättömältä, mutta joku päivä, kun löydät jotain itsellesi tärkeää se palkitsee odottamisen.

Muista se, että sinun ei tarvitse pitää mitään kiirettä. Nauti niistä asioista, mitä elämässäsi on nyt. Muista kuitenkin, että se oma polku ei tarkoita vain sitä, että löydät oman juttusi tai ammatin, jota haluaisit tehdä isona. Se tarkoittaa myös sitä, minkälaisen maailman ja elämän sinä rakennat itsellesi.

Jätä kommentti